Savjeti prilikom kupovine kolica za bebu

Na šta treba da obratim pažnju prilikom kupovine kolica za bebu?

Prvo treba razmišljati o uzrastu i broju djece, jer naravno ako imate blizance ili trojke, biće vam potrebna specijalna kolica za blizance kojima je lakše upravljati nego da svako dijete ima svoja kolica.

Položaj
Ukoliko ćete u kolicima voziti novorođenče imajte na umu da sjedište mora da se spušta do ležećeg nivoa, te je dobro da ima nekoliko nivoa podešavanja.

Sklapanje
Provjerite kakvi su mehanizmi za rasklapanje i sklapanje kolica i isprobajte ih još dok ste u prodavnici da biste se uvjerili da nisu komplikovani za rukovanje. Razmišljajte o tome da ćete u nekim momentima šetati sami sa bebom pa bi sam mehanizam trebalo da bude jednostavan i lak za sklapanje, da eventualno možete da ih sklopite jednom rukom.

Visina ručki
Takođe visina ručki i njihova pokretljivost su važni. Dobro bi bilo da se visina može podešavati da mogu da odgovaraju svakome bez obzira na visinu. Najbolja visina ručke je ta da vam je u visini struka.

Sigurnosni pojasevi
Sigurnosni pojasevi moraju da funkcionišu savršeno zbog bezbjednosti djeteta, pogovo kada dijete počne da sjedi. Pojasevi na standardnim kolicima se uglavnom postavljaju na tri tačke, stavljaju se preko djetetovih ramena i između nogu. Ukoliko su kolica namjenjena za neravne terene onda se pojasevi vezuju u pet tačaka.

Ručka koja može da se podešava
Postoje kolica kod kojih ručka može da se premjesti tako da dijete bude okrenuto ka vama. Ova vrsta kolica su praktična ukoliko se dijete uznemiri ili ukoliko mu ide sunce u oči.

Bezbjednost djeteta treba da bude najvažnija
Kolica ne smiju da imaju otvore gdje mališani mogu da zaglave prstiće (posebno provjerite kakav je mehanizam zatvaranja i otvaranja), treba da budu čvrsta i stabilna, jer ne treba očekivati da će dijete sve vrijeme mirno sjediti u njima.

Veličina kolica
Ukoliko živite u zgradi mnogo je bolje kupiti lakša i manja kolica, koja su laka za prenošenje i premještanja. Takođe liftovi u zgradama nisu iste širine pa bi bilo dobro da prije kupovine premjerite lift da biste bili sigurni da će kolica stati. Veličina gepeka isto tako određuje koja veličina kolica vam odgovara.

Težina kolica
Teža kolica su stabilnija i sigurnija, međutim lakša kolica su lakša za transpot ili ukoliko je potrebno da ih prenesete preko stepenika kada ste sa djetetom.

Točkovi
Veći točkovi omogućavaju udobniju vožnju i izdržljiviji su na neravnim terenima, pa ukoliko planirate da dijete vozite na izlete ili bilo gdje gdje je neravni teren, veći točkovi su preporučljiviji. Bitno je da točkovi mogu da se okreću i da se po potrebi zakoče.

Materijal
Uvek je praktičnije da materijal na kolicima može lako da se održava. Šuškavi materijali se lakše brišu od pamučnih materijala. Navlaka na kolicima bi trebalo da se skida i da može da se pere u mašini i da se nakon pranja lako postavi na kolica. Boja materijala je vaš izbor ali neutralne boje i za djevojčice i za dječake su uvek dobar izbor ukoliko planirate još djece.

Krov
Krov je veoma bitan na kolicima jer štiti dijete od sunca, kiše, vjetra. Provjerite koliko krov može da se spusti ukoliko imate kolica gdje ručka ne može da se premjesti na drugu stranu. Na krovu može da bude prozor kroz koji uvijek možete da vidite dijete.

Korpa
Korpa na kolicima je veoma praktična jer u nju možete da stavite sve potrebne stvari za šetnju kao i za kupovinu. Stavljanje stvari u korpu je uvijek sigurnije jer ukoliko je velik teret na ručkama kolica mogu da se prevrnu.

Navlaka za noge
U sklopu kolica često možete dobiti i navlaku za noge koja se pomoću rajferšlusa vezuje za podlogu. Veoma je dobra za zimu jer ne morate da stavljate ćebe da bi zaštitili dijete.

Navlaka za kišu
Ova navlaka se takođe dobija uz većinu kolica, praktična je što u svakom momentu možete da je postavite na kolica veoma brzo i jednostavno ako počne da pada kiša ili snijeg i dijete će uvijek biti zaštićeno.

Koji tipovi kolica postoje?

Standardna kolica
Sjedište je podesivo u tri položaja, ali uglavnom nisu lagana za prenošenje. Postoji veliki izbor modela standardnih kolica, kao i dodataka koji idu uz određeni model (navlaka za kišu, suncobran, postolje sa prostorom za čašu ...).

Kolica sa korpom za novorođenče
Korpa koja se montira na kolica je veoma praktična i udobna u prvim mjesecima, međutim čim je beba preraste više se ne koristi.

Kolica sa autosjedištem
Ovaj tip kolica je praktičan jer automatski dobijate autosjedište koje je obavezno za korišćenje od prvog dana. Lako se montira na kolica pa ukoliko beba spava možete je samo prebaciti u kolica, a da je ne ometate. Postoje i kolica sa autosjedištem i korpom, to su kolica 3 u 1. Autosjedište ili korpu možete koristiti i kao nosiljku.

Kišobran kolica
Postoje malo veća kišobran kolica koja imaju velike točkove, lako se njima upravlja, ali nisu sasvim lagana. Drugi tip kišobran kolica idealan je za veću djecu, lagana su, imaju male točkove i sa njima se takođe lako upravlja. Idealna su za putovanja i praktična za transport. Uglavnom nemaju podesiv naslon pa se koriste tek kada dijete počne da sedi. Kada kupujete kolica gledajte da imaju krov može dovoljno da se spusti da biste zaštitili dijete od sunca.

Kolica za blizance
Ova kolica moraju da budu prilagođena i za bebe od rođenja, što znači da im se položaj podešava na tri nivoa. Postoje kolica čija su sjedišta jedna do drugog i samim tim kolica su šira i teža su za prolazak kroz svaka vrata pa su praktičnija kolica gdje su sjedišta jedna iza drugog.

Koja dodatna oprema mi je potrebna za kolica?

Dodatna oprema za kolica nije neophodna ali može da bude praktična. Ona se posebno kupuje u zavisnosti od potrebe.

Suncobran
On se koristi kao dodatak za kišobran kolica koja ne posjeduju krov. Mogu se nađi u više veličina, dezena i boja.

Igračke koje mogu da se postave na kolica
One nisu neophodne ali mogu da budu zanimljive u početku kada se dijete navikava na kolica ili kada idete u duže šetnje. Prije sklapanja kolica moraju da se skinu, pa mogu da budu nepraktične kada morate sami da sklopite kolica.

Torba
Ukoliko niste dobili torbu uz kolica potrebno je da je nabavite jer su veoma praktične i u nju možete da spakujete sve neophodne stvari za bebu kada idete u šetnju.